Freelance online marketeer

Freelance online marketeer nodig? In de huidige digitale omgeving is het voor bedrijven van cruciaal belang om hun aanwezigheid op het internet te optimaliseren om concurrerend te blijven en hun doelgroep effectief te bereiken. Menno als freelance online marketeer is daarbij een waardevolle partner. Ik ben expert in het plannen, uitvoeren en analyseren van online marketingstrategieën om de zichtbaarheid, het bereik en de verkoop van je bedrijf te vergroten. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de rol van een freelance online marketeer, de vaardigheden die ik bezit en de voordelen van het inhuren van een freelancer voor je online marketingbehoeften.

Wat doet een freelance online marketeer? Een essentiële partner voor succes in de digitale wereld

freelance e-commerce manager

Een freelance online marketeer ondersteunt je bedrijf bij het starten of laten groeien van je online verkoop activiteiten. Vaak is dit in de vorm van het opzetten en vermarkten van een webshop.

Ik werk op projectbasis en biedt mijn expertise aan op verschillende gebieden van digitale marketing, zoals zoekmachine optimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), social media marketing, e-mailmarketing, content marketing en online adverteren. Als freelance online marketeer ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van marketingplannen, het beheren van budgetten, het uitvoeren van campagnes, het analyseren van resultaten en het optimaliseren van strategieën om maximale resultaten te behalen.

Het doel van een freelance online marketeer is het netto resultaat van een webshop te verhogen. De werkzaamheden van een interim e-commerce manager bestaan uit:

 • e-commerce analyse en advies.
 • technische e-commerce doorontwikkeling.
 • e-commerce strategie en marketing via bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie, nieuwsbrieven, Google Ads, Facebook Ads en Instagram.
 • e-commerce project management; het begeleiden van een complex webshop traject.
 • e-commerce operations management; het stroomlijnen en automatiseren van operationele processen, zoals orders afhandelen, voorraden managen en koppelingen met externe tools.
 • vormen van een team om e-commerce activiteiten op grotere schaal uit te rollen.
 • aanschuiven bij gesprekken met leveranciers en andere externe partners.

Het runnen van een e-commerce business is meestal net zo intensief als het runnen van een fysieke winkel. Een webshop kun je daarom ook zien als het openen van 1 of meer extra vestigingen, met daarbij ook de nodige investeringen.

Vaardigheden en expertise van een freelance online marketeer

 1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Als freelance online marketeer heb ik uitgebreide kennis van SEO-principes en -praktijken, waaronder het optimaliseren van website structuur, het verbeteren van paginasnelheid, het uitvoeren van trefwoord onderzoek en het creëren van hoogwaardige content.
 2. Zoekmachine adverteren (SEA): Als online marketeers ben ik bedreven in het opzetten en beheren van betaalde advertentiecampagnes op platformen zoals Google Ads en Microsoft Advertising, met inbegrip van trefwoord selectie, advertentie-ontwerp en biedstrategieën.
 3. Social media marketing: Ik heb veel ervaring met het opzetten en beheren van social media campagnes op platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn en ik weet hoe ik boeiende content kan creëren die de betrokkenheid en het bereik vergroot.
 4. E-mailmarketing: Als freelance online marketeer ben ik bekwaam in het ontwerpen en uitvoeren van effectieve e-mailmarketing campagnes, inclusief het opbouwen en segmenteren van e-maillijsten, het ontwerpen van aantrekkelijke e-mailtemplates en het analyseren van campagne-resultaten. Ik heb veel ervaring in de e-mail pakketten ActiveCampaign en Mailchimp.
 5. Contentmarketing: Het creëren van waardevolle en relevante content is een essentieel onderdeel van online marketing. Ik heb de vaardigheden in het schrijven en redigeren van content, zoals blogposts, artikelen, video’s en infographics, die aansluiten bij de interesses en behoeften van de doelgroep.
 6. Online adverteren: Ik heb veel ervaring in het opzetten en beheren van online advertentiecampagnes op diverse platformen, zoals display advertising, video advertising en native advertising. Ik kan advertentiebudgetten effectief toewijzen en campagnes optimaliseren om de best mogelijke Return On Investment (ROI) te behalen.
 7. Webanalyse en rapportage: Het meten van de prestaties van online marketingcampagnes is cruciaal om succes te garanderen. Als freelance online marketeer heb ik meer dan 10 jaar ervaring in het gebruik van analysetools zoals Google Analytics en Google Looker Studio om gegevens te verzamelen, analyseren en rapporteren, en om datagedreven beslissingen te nemen voor continue verbetering.

Hoeveel is het tarief van een freelance online marketeer?

freelance e-commerce manager

Een Nederlandse e-commerce online marketeer kost gemiddeld zo’n € 50,- tot € 150,- excl. btw per uur. Zelf hanteer ik een uurtarief van € 60,- excl. btw. De hoogte ervan hangt meestal samen met de bedrijfskosten van de e-commerce partij. Een groot bedrijf met een duur pand, hoge huur en veel personeelskosten zal over het algemeen een tarief van meer dan € 80,- excl. btw. rekenen.

Welke extra investeringen heeft een freelance online marketeer nodig?

freelance online marketeer

Een e-commerce consultant krijgt veelal betaald voor de implementatie van zijn kennis en ervaringen. Afhankelijk van de groeiambities van de ondernemer zijn er een aantal eenmalige en maandelijkse investeringen vereist:

 • bouw van een webshop.
 • media inkoop investeringen voor Google, Facebook of andere partijen.
 • administratie software, zoals Exact Online.
 • technisch onderhoud van de webshop.
 • aanschaf van bijvoorbeeld uitbreidingen die door externe partijen ontwikkeld zijn, zoals koppelingen, plug-ins, etc.

De hoogte van deze investeringen hangt van erg veel factoren af. Ik hanteer vaak een richtlijn van 5 tot 20% van de gewenste omzet. Is je wens om bijvoorbeeld € 1.000.000,- excl. btw jaaromzet te maken dan dien je rekening te houden met € 50.000,- tot € 200.000,- bedrijfskosten. Dit bedrag hoef je niet direct op je bankrekening te hebben maar kan betaald worden met de omzet die je maakt. Dit wordt ook wel ‘bootstrappen’ genoemd.

Mijn ervaringen als online marketeer

Ik ben sinds 2007 actief in de e-commerce wereld en ben tevens eigenaar van een aantal webshops waaronder www.lifedeals.com. Ik heb gewerkt voor webshops met een jaaromzet van € 100.000,- tot € 50.000.000,-

Wat is het verschil tussen een vaste marketing medewerker en een freelance online marketeer?

Zodra je dit tarief leest gaat denk ik meteen de vraag in je om: waarom zou ik geen vaste medewerker aannemen? Hieronder een aantal redenen:

 • kosten; een vaste medewerker brengt meer kosten met zich mee zoals pensioen, vakantiegeld, ziektekosten, etc. Een vaste marketing medewerker voor 36 uur per week kost al snel € 2.500,- tot € 3.500,- bruto per maand. Als ondernemer zit je snel aan een jaarcontract af en maak je meer kosten om iemand te ontslaan als dit nodig is.
 • kennis en ervaring; een interim heeft vaak veel diepgaandere kennis omdat het vakgebied niet alleen zijn beroep maar ook zijn hobby is. Daardoor heeft hij of zij in de vrije tijd ook veel ervaring opgedaan. Gemaakte fouten hoeven daardoor niet in je bedrijf te worden gemaakt :).
 • risico; zodra een vaste medewerker ziek wordt of om bepaalde redenen niet kan komen, kost de ondernemer behoorlijk geld. Deze tijd kan vaak niet worden ingehaald op een ander moment.
 • netwerk; een interim e-commerce manager heeft een netwerk van specialisten in de online marketing wereld. Zo heeft hij een breed spectrum aan kennis en ervaringen achter de hand voor vragen waar hij zelf geen antwoord voor klaar heeft.
 • beschikbaarheid; een interim e-commerce manager is meestal ook buiten kantooruren beschikbaar en is daarom vaak veel flexibeler dan een vaste medewerker die om 17.00 uur zijn laptop dicht doet.

Wat is de werkwijze van een freelance online marketeer?

Een interim werkt op locatie of vanuit huis. Vaak hangt dit af van de afstand tussen de werklocatie en het thuisadres. Is het iedere dag 100 km heen en terug dan werkt de interim meestal vanuit huis en spreekt 1 a 2 keer per maand af met de opdrachtgever.

Is de reisafstand 0 tot 50 km dan kan de interim met de opdrachtgever afspreken om altijd op kantoor te werken. Deze afspraken worden in een overeenkomst meegegeven.

freelance online marketeer

Interesse om mij in te schakelen?

Menno als freelance online marketeer is een waardevolle partner voor je bedrijf die de online aanwezigheid wil verbeteren en de doelgroep effectief willen bereiken. Met mijn uitgebreide vaardigheden en expertise op het gebied van digitale marketing kan ik strategieën ontwikkelen en implementeren die aansluiten bij de unieke behoeften van je bedrijf en leiden tot meetbare resultaten. Door duidelijk te definiëren wat je zoekt en effectief te communiceren gedurende het hele proces, kun je jouw online marketingdoelen bereiken en je bedrijf laten groeien in de digitale wereld.

Neem vrijblijvend contact met me op om kennis te maken en je wensen te bespreken. Dan kan ik een passend voorstel voor je maken. En dan kunnen we hopelijk een samenwerking starten en je e-commerce business tot een groot succes maken!