Contentstrategie voor marketing en website in 9 stappen

Menno Bouma Content Marketing, Zoekmachine Optimalisatie Leave a Comment

Contentstrategie voor je website nodig? In dit artikel deel ik 9 stappen met je om een goede contentstrategie op te zetten. Bekijk alle tips!

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een plan van aanpak om te bepalen hoe waardevolle content kan worden ingezet om strategische doelen te behalen. Met een goede contentstrategie creëer je materiaal dat je doelgroep informeert en prikkelt om een gewenste actie te ondernemen. Een dergelijke strategie kan in diverse vormen worden ingezet. Zo kun je denken aan zoekmachine optimalisatie en social media, maar ook adverteren. De volgende zaken worden bepaald bij het opzetten van een contentstrategie:

 1. doelstelling, waarom begin je er aan?
 2. publiek, wat is het profiel van je doelgroep?
 3. pijnpunten, waar heeft je doelgroep mee te kampen?
 4. medicijn, wat is de oplossing voor de pijnpunten?
 5. succesfactoren, wanneer ben je op de goede weg?
 6. planning, hoe bereik ik consistent en effectief het publiek?
 7. middelen, welke social media platformen ga ik inzetten?
 8. meten, hoe meet ik de resultaten?
 9. budget, hoeveel geld kan ik uitgeven?

Doelstelling van een contentstrategie

De belangrijkste vraag bij het opzetten van een strategie is: “Waarom ben ik ermee begonnen?”. Je kiest een strategie omdat je een bepaald doel hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • dit jaar 10.000 bezoekers trekken via content
 • binnen 12 maanden 5000 meer likes krijgen op de Facebook pagina
 • in februari 1000 inschrijvingen krijgen voor de mailing
 • 2018 een waardevolle website t.w.v. € 50.000,- bouwen om te verkopen (digitaal vastgoed)
 • mensen bewust maken van verwante producten, zoals cursussen, trainingen, etc.

Zoals je ziet probeer ik het met cijfers concreet en tastbaar te maken.

Facebook Retargeting

Publiek, wat is het profiel van je doelgroep?

Om een effectieve contentstrategie te maken, dien je te weten wat je publiek is. Wie is de ideale doelgroep? Hoe ziet mijn ideale klant eruit? Door een profiel te maken krijg je handvaten om goede content te maken. Het profiel kun je tevens gebruiken voor aangepaste doelgroepen in Facebook Ads. Je kunt op een A4’tje de volgende kenmerken noteren:

 • geslacht, man / vrouw
 • leeftijd, 18-30 jaar
 • interesses, iemand die Apple volgt is vaak iemand met bovengemiddeld budget voor gadgets
 • geografie, alle Apple fanaten in Noord-Holland. Wat is de bereidheid van klanten om te rijden naar je winkel?
 • surfgedrag, aan de hand van een Facebook Pixel en Facebook Retargeting op je website. Kijkt iemand bijvoorbeeld vaak naar SEO gerelateerde pagina’s op je website?

Contentstrategie

Pijnpunten bij een contentstrategie

Zodra je start met het maken van goede content, zoals blogs en video’s, is het van belang om te weten wat de pijnpunten van je publiek zijn. Deze pijnpunten zijn de vragen van je publiek en jij dient daar met je content antwoord op te geven. Op deze manier krijg je erg ‘warme’ bezoekers naar je website. De kans dat ze een aanvraag doen is groot, de conversie neemt toe.

Jij bent de expert in je vakgebied, dus weet als geen ander waar je doelgroep tegenaan loopt. Je kunt op websites als KWFinder.com onderzoek doen naar de populariteit van zoekwoorden, zodat je hier een blog over kan schrijven en je website kunt zoekmachine optimaliseren. Zoekopdrachten die vaak voorkomen zijn:

 • … specialist
 • kosten …
 • … plaatsnaam
 • wat is … ?
 • … laten maken
 • … starten / beginnen
 • productnaam; Samsung hardeschijf
 • specificaties; 250 GB
 • lijstjes; 10 tips voor …
 • … stappenplan
 • … bedrijf / bureau
 • specifieke vragen; hoeveel kost een webshop?

Contentstrategie

Medicijn, wat is de oplossing voor de pijnpunten?

De gevonden zoekwoorden o.b.v. de pijnpunten vormen de basis voor je contentstrategie en zoekmachine optimalisatie. In mijn geval maak ik een hiërarchie en een kennisbank van alle opgedane woorden. Als je kijkt naar mijn kennisbank dan heb ik een 2-deling; een structuur van pagina’s en op iedere pagina een stroom van artikelen. Ik heb de hiërarchie van de pagina’s tevens doorgevoerd in de categorieën van artikelen.

Een voorbeeld van een pagina is deze van zoekmachine optimalisatie. Deze opbouw vind je ook in de categorie zoekmachine optimalisatie. Een voorbeeld van een artikel is die over Magento kosten. Dit artikel is volledig geoptimaliseerd op deze zoekwoord combinatie en staat bovenaan in Google. Op deze manier kun je alle pijnpunten en zoekwoorden uitwerken in je website.

Succesfactoren, wanneer ben je op de goede weg?

Je zult ontdekken dat een contentstrategie behoorlijk wat tijd inneemt. Daarom wil je snel weten of je op de goede weg bent. Waarmee je kunt beginnen is de doelstelling van een jaar delen door 12 maanden. Per maand kun je bekijken of je op schema ligt. Je kunt bekijken in Google Analytics of er op bepaalde zoekwoord combinaties al bezoekers binnen komen.

Een keerzijde van content marketing is dat het even duurt voordat bezoekers binnenkomen via het blog. Het blog dient nog geïndexeerd te worden door Google. Je kunt dit een handje helpen door een sitemap te uploaden in de Google Search Console. Ik stop bij een nieuw blog altijd € 50,- in een Facebook Ads campagne om direct bezoekers en likes te krijgen.

Een contentstrategie is over het algemeen meer geschikt voor de langere termijn. Toch kan een goede blog van bijvoorbeeld 1000 tot 3000 woorden als Facebook Ad enorm snel zorgen dat je autoriteit krijgt en meer aanvragen in je mailbox krijgt.

Planning, hoe bereik ik consistent en effectief het publiek in mijn contentstrategie?

Structuur, consistentie en discipline zijn ontzettend belangrijk bij het voeren van een goede contentstrategie. Een simpele contentstrategie kan bijvoorbeeld als volgt zijn:

 • iedere maandag om 9.00 uur een blog van 1000 woorden schrijven en deze voor € 75,- promoten in Facebook Ads
 • iedere maandag om 9.00 uur een blog van 1000 woorden met een video erbij maken en deze voor € 75,- promoten in Google Adwords

Als je dit een jaar lang doet heb je 52.000 woorden geschreven over allerlei belangrijke thema’s rondom je vakgebied. Vervolgens heb je een website met daarop 52 video’s die je tevens kunt hergebruiken. Het benodigde budget is € 3.900,- voor de promotie van je artikelen. Daardoor is je budget vooraf dus ontzettend goed in kaart te brengen. Je bent een autoriteit in je markt geworden. Mensen vinden je mega interessant en zien je als een specialist.

Je hebt veel gegeven zonder direct een tegenprestatie te verwachten, waardoor klantloyaliteit is ontstaan. Mensen kunnen jou een opdracht (terwijl je duurder bent dan een concurrent).

Middelen, welke (social media) platformen ga ik inzetten voor de contentstrategie?

Als ondernemer wil je dat je artikelen bij zoveel mogelijk mensen komen. Je wilt daarom het liefst op alle social media kanalen en andere platformen aanwezig zijn. Ik raad je allereerst aan om eens 2 platformen te kiezen en hier alles goed neer te zetten. Als het vervolgens goed staat kun je uitbreiden naar andere platformen. Voorbeelden van platformen voor je content strategie zijn:

 • Facebook nieuwsfeed en Facebook Ads
 • Google zoekresultaten en Google Adwords
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • CRM pakketten voor e-mail marketing, zoals Active Campaign, Infusionsoft, Drip
 • Social media automation, zoals Dlvr.it, MeetEdgar, Hootsuite

Ik raad je aan om de publicaties via je platformen ‘evergreen’ te maken. Je kunt de publicatie van bijvoorbeeld je e-mails in een loop zetten. Je maakt 52 berichten, eentje per week. Als de 52ste geweest is stuur je de eerste weer. Niemand heeft het door, omdat er veel tijd tussen de eerste en laatste mail zit. Dit werkt wel alleen als je tijdloze e-mails stuurt.

Hetzelfde geldt voor tools als MeetEdgar. Hierin maak je een bibliotheek van artikelen. Ondertussen zet je een loop in de publicaties. Je koppelt de tool aan je social media kanalen en alles loopt synchroon.

Social media tijdbesteding

Meten, hoe meet ik de resultaten van een contentstrategie?

Nu komen we bij het meten. Je wilt kunnen zien of je doelstellingen behaald gaan worden en of je de pijnpunten van je publiek kunt oplossen. Via Google Analytics kun je zien via welke pagina’s je bezoekers binnen komen.

Voor de tracking van Facebook Ads maak ik gebruik van Clickmeter. Clickmeter heeft namelijk een cookie tijd van 30 dagen waardoor je bij een conversie weet via welke pagina het ging. Zo kan bijvoorbeeld iemand na het lezen van een blog een aanvraag doen. Maar het kan ook zijn dat iemand 15 dagen na het lezen van je blog een aanvraag doet. Je kunt dan alsnog de conversie aan dat blog toewijzen en daarmee het succes ervan bepalen.

Veel mensen komen eerst oriënterend op je blog en zullen pas enkele weken langer een aanvraag doen.

Clickmeter

Budget, hoeveel geld kan ik uitgeven voor een contentstrategie?

Natuurlijk wil je weten hoeveel geld een contentstrategie kost. Met een goede contentstrategie zijn de volgende investeringen gemoeid:

 • onderzoek, om artikelen te schrijven (0,5 tot 2 uren per blog)
 • content creatie, de teksten moeten geschreven worden, de foto’s geschoten, de video’s opgenomen (1 tot 3 uren per blog)
 • apparatuur, een videocamera, aanvullend met verlichting en studioapparatuur (€ 250,- tot € 1500,- voor een basis studio)
 • software, licentie voor videobewerking software zoals Adobe Premiere Pro (€ 20 tot € 50,- per maand)
 • adverteren, op bijvoorbeeld Facebook Ads of Google Adwords (€ 10,- tot € 1000,- per blog). Begin met een laag bedrag en schaal op bij succes)

Een goede contentstrategie draagt bij aan het bezoekersaantal, de autoriteit en het aantal aanvragen via een website. Wil je meer weten over het uitvoeren van een contentstrategie? Volg mijn zoekmachine optimalisatie cursus, de SEO Bootcamp. Vond je het een interessant artikel? Deel het via Facebook, Twitter of LinkedIn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *