Freelance E-commerce Developer

Freelance e-commerce developer nodig? Lees dan snel verder!

Wat doet een freelance e-commerce developer?

freelance e-commerce manager

Een freelance e-commerce developer ondersteunt je bedrijf bij het bouwen en doorontwikkelen van je e-commerce platform. Vaak is dit in de vorm van een webshop.

Het doel van een freelance e-commerce developer is het netto resultaat van een webshop te verhogen. Door processen te automatiseren, nieuwe functies te ontwikkelen voor klanten en backoffice systemen te optimaliseren. De werkzaamheden van een interim e-commerce manager bestaan uit:

 • e-commerce analyse en advies.
 • technische e-commerce doorontwikkeling.
 • technische zoekmachine optimalisatie
 • e-commerce project management; het begeleiden van een complex webshop traject. Het leiden van een technisch team.
 • e-commerce operations management; het stroomlijnen en automatiseren van operationele processen, zoals orders afhandelen, voorraden managen en koppelingen met externe tools.
 • aanschuiven bij gesprekken met marketeers, magazijn medewerkers en andere betrokken medewerkers.

Het runnen van een e-commerce business is minstens zo intensief als het runnen van een fysieke winkel. Een webshop kun je daarom ook zien als het openen van 1 of meer extra vestigingen, met daarbij ook de nodige investeringen.

Hoeveel is het tarief van een freelance e-commerce developer?

freelance e-commerce manager

Een Nederlandse developer kost op freelance basis gemiddeld zo’n € 50,- tot € 150,- excl. btw per uur. Zelf hanteer ik een uurtarief van € 60,- excl. btw. De hoogte ervan hangt meestal samen met de bedrijfskosten van de e-commerce partij. Een groot bedrijf met een duur pand, hoge huur en veel personeelskosten zal over het algemeen een tarief van meer dan € 80,- excl. btw. rekenen.

Ik verhuur mezelf als freelance e-commerce developer voor minimaal 4 volledige dagen per maand over een periode van 6 maanden. De investering hiervoor is dan € 1.920,- excl. btw. per maand. Per half jaar is dit € 11.520,- excl. btw.

Welke extra investeringen heeft een freelance e-commerce developer nodig?

Een e-commerce developer krijgt veelal betaald voor de implementatie van zijn (technische) kennis en ervaringen. Afhankelijk van de groeiambities van de ondernemer zijn er een aantal eenmalige en maandelijkse investeringen vereist:

 • bouw van een webshop.
 • administratie software, zoals Exact Online.
 • technisch onderhoud van de webshop.
 • aanschaf van bijvoorbeeld uitbreidingen die door externe partijen ontwikkeld zijn, zoals koppelingen, plug-ins, etc.

De hoogte van deze investeringen hangt van erg veel factoren af. Ik hanteer vaak een richtlijn van 5 tot 20% van de gewenste omzet. Is je wens om bijvoorbeeld € 1.000.000,- excl. btw jaaromzet te maken dan dien je rekening te houden met € 50.000,- tot € 200.000,- bedrijfskosten. Dit bedrag hoef je niet direct op je bankrekening te hebben maar kan betaald worden met de omzet die je maakt. Dit wordt ook wel ‘bootstrappen’ genoemd.

Mijn ervaringen als e-commerce developer

Ik ben sinds 2007 actief in de e-commerce wereld en heb tientallen webshops ontwikkeld. Ik heb gewerkt voor webshops met een jaaromzet van € 100.000,- tot € 50.000.000,-. Ik ben tevens eigenaar van een aantal zelf ontwikkelde webshops waaronder www.lifedeals.com en www.ecommercemastery.nl.

Wat is het verschil tussen een vaste e-commerce developer en een freelancer?

Autoriteit krijgen

Een freelance developer kost al snel € 60,- per uur. Als je dit tarief leest gaat denk ik meteen de vraag in je om: waarom zou ik geen vaste medewerker aannemen? Hieronder een aantal redenen:

 • kosten; een vaste medewerker brengt meer kosten met zich mee zoals pensioen, vakantiegeld, ziektekosten, etc. Een vaste e-commerce medewerker voor 36 uur per week kost al snel € 2.500,- tot € 7.000,- bruto per maand. Als ondernemer zit je snel aan een jaarcontract af en maak je meer kosten om iemand te ontslaan als dit nodig is.
 • kennis en ervaring; een interim heeft vaak veel diepgaandere kennis omdat het vakgebied niet alleen zijn beroep maar ook zijn hobby is. Daardoor heeft hij of zij in de vrije tijd ook veel ervaring opgedaan. Gemaakte fouten hoeven daardoor niet in je bedrijf te worden gemaakt :).
 • risico; zodra een vaste medewerker ziek wordt of om bepaalde redenen niet kan komen, kost de ondernemer behoorlijk geld. Deze tijd kan vaak niet worden ingehaald op een ander moment.
 • netwerk; een interim e-commerce manager heeft een netwerk van specialisten in de online marketing wereld. Zo heeft hij een breed spectrum aan kennis en ervaringen achter de hand voor vragen waar hij zelf geen antwoord voor klaar heeft.
 • beschikbaarheid; een interim e-commerce manager is meestal ook buiten kantooruren beschikbaar en is daarom vaak veel flexibeler dan een vaste medewerker die om 17.00 uur zijn laptop dicht doet.

Wat is de werkwijze van een freelance e-commerce developer?

Een freelancer werkt op locatie of vanuit huis. Vaak hangt dit af van de afstand tussen de werklocatie en het thuisadres. Is het iedere dag 100 km heen en terug dan werkt de interim meestal vanuit huis en spreekt 1 a 2 keer per maand af met de opdrachtgever.

Is de reisafstand 0 tot 50 km dan kan de interim met de opdrachtgever afspreken om altijd op kantoor te werken. Deze afspraken worden in een overeenkomst meegegeven.

Interesse om mij in te schakelen?

Neem vrijblijvend contact met me op om kennis te maken en je wensen te bespreken. Dan kan ik een passend voorstel voor je maken. En dan kunnen we hopelijk een samenwerking starten en je e-commerce business tot een groot succes maken!