Wederkerigheid en klantloyaliteit verhogen bij klanten is een ideale manier om de klantretentie van je website en bedrijf te verbeteren. Klantretentie betekent hoe lang je een klant aan je bedrijf weet te binden. Door klanten langer te binden wordt de vertrouwensband beter en zal een klant meer producten bestellen.
Wat is wederkerigheid en hoe werkt het?
Wederkerigheid betekent dat iemand iets voor je terug wil doen, omdat je in het verleden die persoon geholpen hebt. Wederkerigheid wordt veel als marketingmethode gebruikt. Een simpel voorbeeld is de supermarkt, waar je regelmatig een lekker hapje gratis krijgt. Onbewust ontstaat er een gevoel dat je iets terug moet doen. Veel mensen krijgen de neiging om hierdoor meer boodschappen te doen en een positief gevoel te houden over de supermarkt. Of een autodealer waar je een proefrit mag maken. Of dat bakje kibbeling op de balie van de visboer waar je een stukje van mag pakken. Veel bedrijven gebruiken het proeven of proberen als manier om potentiële klanten te laten kennismaken en om de klantloyaliteit te verhogen.
Wederkerigheid heeft ook te maken met het managen van de verwachting en van het resultaat. Doordat mensen vooraf proeven, bepalen ze of iets lekker is of niet. Als ze het dan kopen dan zijn ze vrijwel altijd tevreden met het resultaat. Je smaak wordt niet van de een op de andere dag anders. Wederkerigheid kan voor sommige mensen ook een beetje als verplichting voelen. Omdat je vriendin vorige keer een flesje wijn meenam naar jullie afspraak, voel je vaak ook de drang om bij de volgende afspraak zelf iets mee te nemen. Mensen kunnen zelfs de verwachting hebben dat je iets meeneemt en een scheef gezicht trekken als je niks bij je hebt. In de marketing wordt sterk ingespeeld op deze principes. Relaties zijn vaak het beste als de mate van geven en ontvangen in balans zijn.
Hoe kun je klantloyaliteit verhogen?
Klantloyaliteit verhogen is in principe hetzelfde als klantretentie verbeteren. Hoe zorg je dat klanten blij en tevreden zijn, zodat ze langer blijven? Bij klantloyaliteit draait het om houding en gedrag. Bij houding gaat het om het gevoel dat een klant heeft bij je bedrijf. Dat hij of zij fan is en het product aanbeveelt bij goede kennissen. Een aanbeveling van een goede kennis kan een potentiële klant sterk de neiging geven om hierop in te gaan. Het gaat hierbij dus om klanttevredenheid en mond-tot-mond reclame. Hierbij 3 tips om te zorgen dat je klanten een juiste houding krijgen:
- kwaliteit: zorg voor een goed product. Weet wat het probleem van je doelgroep is en weet zeker dat je product de beste oplossing is. Zorg dat je concept duidelijk is. Schrijf goede inhoudelijke teksten en maak gebruik van goed beeldmateriaal. Versterk je boodschap met één of meer video’s.
- klantenservice: wees vriendelijk. Werk oplossing gericht en zorg dat klanten een fijne beleving hebben. Behoud interactie via bijvoorbeeld social media. Maak gebruik van een webcare medewerker of team, zodat je online een goed imago opbouwt.
- verrassen: door klanten te verrassen met iets bijzonders zullen ze sneller over je praten en zullen ze meer foto’s van je bedrijf plaatsen op social media (waardoor je misschien wel viraal gaat!). Stuur eens een kleinigheidje mee in een bestelling van een klant.
Daarnaast gaat klantloyaliteit over gedrag. Hoe zorg je dat je klant zich zo gedraagt dat hij of zij herhalingsaankopen doet of vaker terug komt naar je winkel? Klanten opnieuw activeren om te kopen kun je doen door:
- Social media consistent inzetten: dus op vaste tijden en vaste dagen artikelen plaatsen. Je blijft hierdoor top-of-mind bij je lezers. Dat wil zeggen dat iemand meteen aan je denkt als diegene een probleem heeft waarvoor jij een oplossing hebt. Met bijvoorbeeld de tool MeetEdgar kun je een schema maken en een bibliotheek van artikelen. Vervolgens verspreid de applicatie automatisch je artikelen volgens een vast schema.
- E-mail marketing: door gebruik te maken van e-mail marketing en marketing automation kun je een vaste community van loyale volgers opbouwen. Als je gebruik maakt van een CRM pakket zoals Active Campaign dan kun je volgers ook nog segmenteren in bijvoorbeeld interesses. Hierdoor kun je doelgerichte en effectieve e-mail campagnes sturen.
- Loyaliteitsprogramma: als je bij mij blijft kopen dan krijg je dit. Voorbeelden die nog steeds goed werken zijn spaarprogramma’s. Ook voor webshop systemen als Magento en Woocommerce zijn extensies beschikbaar om in een webshop ook spaarpunten te hebben. Bestaande klanten zullen daardoor eerder bij jou kopen omdat ze anders geen spaarpunten krijgen.
- Trainingen, webinars en evenementen geven: hiermee laat je zien dat je veel kennis en ervaring hebt met een bepaald vakgebied. Dat je klant ook voor dit soort zaken bij jou aan het juiste adres is.
Klantloyaliteit verhogen; de consistentie en discipline
Regelmatig praat ik met mijn klanten over klantloyaliteit verhogen. We maken leuke plannen en een maand lang gaat het hartstikke goed allemaal. Daarna merk ik vaak dat in de opvolgende weken de aandacht voor klantloyaliteit afneemt. De ondernemer heeft het druk, komt er niet aan toe. Het blijft beetje bij beetje liggen. Consistentie is key. Door in patronen te denken en te handelen zul je merken dat er meer systeem in komt en dat de klantloyaliteit daadwerkelijk verhoogd.
Zo zijn er handige tools beschikbaar die bijvoorbeeld het plaatsen van artikelen op social media kunnen automatiseren, zoals MeetEdgar. Er zijn tools die e-mails automatisch versturen zoals Active Campaign. En een simpel voorbeeld van consistentie is een herhalende wekelijkse taak in je digitale agenda zetten. En vervolgens de discipline opbrengen om de taken iedere week uit te voeren ;).
Vind je dit artikel interessant? Deel het op je social media kanaal via de knoppen hieronder. Volg ook mijn gratis LeadStart Challenge om meer te leren over klantloyaliteit verhogen.