Internationale webshop beginnen in België, Duitsland en andere landen

Menno Bouma E-commerce Leave a Comment

Internationale webshop beginnen in bijvoorbeeld België of Duitsland? Lees dan snel verder in mijn blog.

Groeien met je webshop door internationaal te gaan en te verkopen in het buitenland

Een interessante keuze om te groeien met je webshop is door je producten te verkopen aan klanten in andere landen. Door nieuwe markten aan te boren vind je een nieuw publiek voor je aanbod.

Een internationale webshop beginnen geeft wel een aantal zaken om over na te denken en om in te richten:

 • e-commerce platform
 • domeinnamen
 • vertalingen
 • omzetbelasting (BTW)
 • verzendkosten
 • levertijd
 • adverteren
 • betaalmogelijkheden
 • privacy wetgeving

Laten beginnen met het kiezen van het juiste e-commerce platform.

Internationale webshop beginnen door het juiste e-commerce platform te kiezen

Het e-commerce platform vormt het fundament van je online business. Via het platform kunnen bezoekers bestellingen plaatsen en andere zaken verrichten m.b.t. online shoppen.

Bij de keuze van je platform zijn een aantal zaken belangrijk:

 • ondersteuning van meerdere talen
 • koppeling van meerdere domeinnamen aan verschillende talen (.nl voor Nederlands, .de voor Duits, etc.
 • ondersteuning voor verzendkosten naar buitenland
 • BTW regels per land

Zo wordt bijvoorbeeld veel het Woocommerce platform gebruikt i.c.m. de meertalen plugin WPML.

Door vooraf een goede keuze te maken bespaar je dat je op langere termijn opnieuw moet beginnen.

Domeinnamen kiezen voor een internationale webshop

Veel mensen in het buitenland willen alleen handel doen op een webshop die uit eigen land komt. Er wordt vaak naar de extensie van een webshop domeinnaam gekeken. Zo doet een Duitser graag zaken op een .de domeinnaam, een Nederlander graag op een .nl.

Praktisch is daarom als je een internationale webshop begint is om meerdere domein extensies vast te leggen:

Wereldwijd.com
Nederland.nl
Belgie.be
Duitsland.de
Frankrijk.fr
Spanje.es
Italië.it

Veel domeinnaam aanbieders bieden een compleet overzicht van alle landen. Ik raad je daarnaast aan om een merk naam te kiezen die in alle landen hetzelfde is. Net als bijvoorbeeld Amazon hebben ze in Nederland Amazon.nl, in Duitsland Amazon.de, etc. Als je voor ieder land een andere naam kiest dan moet je met je branding in ieder land compleet opnieuw beginnen.

Ook al heb je de komende tijd nog geen plannen om actief te zijn in een specifiek land, dan raad ik je toch aan om de domeinnaam te kopen. Als deze beschikbaar is dan praten we over een paar tientjes. Als deze voor je neus is weggekaapt betaal je vaak duizenden euro’s bij een overname.

Internationale webshop beginnen en vertalen naar de juiste talen

Een webshop heeft de hoogste conversie op taalgebied als deze vertaald is naar de taal van afkomst van de bezoeker. Simpelweg omdat de bezoeker de tekst begrijpt en zich thuisvoelt in je webshop.

Als je in een vroeg stadium weet dat je een internationale webshop gaat beginnen dan raad ik je aan om in het Engels te starten. Veel webshop systemen hebben namelijk een terugval systeem. Als een tekst niet in een specifieke taal beschikbaar is dan valt het systeem terug op Engels. Zou je als basistaal Nederlands kiezen dan begrijpt de bezoeker er meestal niets van.

Omzetbelasting / BTW in een internationale webshop

Zakelijke verkoop met je webshop

Zodra je internationaal gaat verkopen dan dient een zakelijke klant een BTW nummer in te geven. Er worden dan een zogenaamde VIES-check gedaan om te kijken of het een geldig bedrijf is.

Verkoop je een product aan een BTW-ondernemer binnen de EU dan mag je het 0% BTW-tarief gebruiken op de factuur en BTW aangifte. Dit wordt een intracommunautaire levering genoemd. De levering dient aan 2 zaken te voldoen:

 1. de levering moet naar het andere betreffende EU land zijn vervoerd.
 2. je moet aan kunnen tonen dat het aan een BTW-ondernemer geleverd is, d.m.v. de VIES check.

Particuliere verkoop met je webshop

Er gelden in de EU verschillende BTW regels, dit is een statement van de officiële website:

Bedrijven die in de EU zijn gevestigd, zijn over de aankoop- en verkoop van goederen binnen de EU meestal btw verschuldigd. De btw wordt dan in rekening gebracht en moet worden betaald in het EU-land waar de goederen door de consument worden gebruikt. Diensten worden belast in het EU-land waar ze worden geleverd.

https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_nl.htm

Verkoop je een product aan een particuliere klant binnen de EU dan is er sprake van afstandsverkoop. Blijft de jaaromzet naar dit land onder de drempelwaarde van bijvoorbeeld België (35.000,- euro) dan dien je Nederlandse BTW in rekening te brengen.

Kom je boven de drempelwaarde van België dan dien je jouw bedrijf ook in dit land te registreren. Je dient dan ook een BTW aangifte te doen in dat land, het BTW tarief van dat land in rekening te brengen en dat bedrag af te dragen aan de belastingdienst van dat land.

Ieder land heeft een eigen drempelwaarde.

Internationale webshop beginnen en verzendkosten in rekening brengen

Verzendkosten naar het buitenland zijn in de meeste gevallen hoger dan naar binnenlandse adressen. Belangrijk is daarom om in je e-commerce platform de juiste verzendkosten te hanteren. Met name als je zware of grote verzendingen doet op een (mini)pallet dan nemen de verzendkosten behoorlijk toe. Je wilt hier als webshop houden niet de rekening voor betalen.

Zoek daarom een verzendpartij die alle Europese landen ondersteunt, doe onderzoek naar de verzendtarieven en voer deze tarieven in bij je e-commerce platform.

Levertijd naar internationale klanten

Leveringen naar het buitenland duren langer dan naar een binnenlands adres. Probeer op je webshop altijd zo helder mogelijk te communiceren over de levertijd. Of het nu 1 dag of 2 weken is.

Je kunt dit bijvoorbeeld in de checkout van je webshop tonen omdat hier pas bekend is waar de levering naar toe moet worden gestuurd.

Internationale webshop beginnen en adverteren in verschillende talen

Wil je adverteren in zoekmachines of op social media dan raad ik je aan om voor iedere domein een eigen property te maken. Zo kun je in Google Ads verschillende property’s aanmaken en zo houdt je de data mooi gescheiden per land / domein.

In Facebook Ads kun je ook verschillende bedrijfspagina’s aanmaken en je business manager kun je aan de verschillende domeinen koppelen.

Betaalmogelijkheden in een internationale webshop

In Nederland zijn we veelal bekend om met iDEAL te betalen. Als je buitenlandse klanten gaat bedienen dan is het echter belangrijk om betaalmethoden aan te bieden die voor hen bekend zijn. Hierbij kun je denken aan Paypal, Creditcard, Afterpay, Klarna, SOFORT Banking, Bancontact en meer.

Ik raad je aan om samen te werken met een payment provider zoals Adyen of Mollie, waarmee je in korte stappen meerdere betaalmethoden kunt toepassen.

Privacy wetgeving als je een internationale webshop gaat beginnen

Privacy van gebruikers is erg belangrijk als je een webshop runt. Door de vele privacy schandalen kijken de Europese overheden extra scherp toe op de naleving van de privacyregels voor e-commerce.

Als je een webshop beheert krijg je ongetwijfeld te maken met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Internationaal staat de AVG bekend als General Data Protection Regulation (GDPR).

Enkele regels uit de AVG zijn:

 • je webshop moet een privacyverklaring hebben
 • bezoekers moeten toestemming geven voor het plaatsen van cookies en het gebruik van trackers.
 • persoonsgegevens moeten in te zien zijn, te bewerken zijn en te verwijderen zijn.
 • je hebt een meldplicht bij datalekken.
 • je webshop dient een SSL certificaat te gebruiken.

Een goede bescherming van je gebruikersgegevens geeft daarnaast vertrouwen bij je bezoekers wat ten goede komt van de omzet.

E-commerce Mastery

Wil je een internationaal succes worden met je webshop? Ik heb de meest complete e-commerce cursus voor je ontwikkeld. In E-commerce Mastery leer je om een meester in internationale verkoop te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *